İyi Parti Sözcüsü Ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu’dan, Diyarbakır’daki Bulvara Şeyh Sait İsminin Verilmesine Tepki
İyi Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Diyarbakır’da Silvan yolunu Elazığ yoluna bağlayacak bulvara ‘Şeyh Sait’ isminin verilmesine tepki gösterdi. Zorlu, “Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu derin düşmanlık ve Cumhuriyet rejimine karşı başlattığı isyanla toplum hafızasında yer etmiş Şeyh Sait’in adının bir bulvara verilmesi kamuoyunda derin üzüntü yaratmakla birlikte tepkilere neden olmuştur. Bu işlemin gayesi kabul edilebilir olmadığı gibi söz konusu işlem yasal mevzuata aykırıdır.” dedi.
İyi Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Diyarbakır’da Silvan yolunu Elazığ yoluna bağlayacak bulvara ‘Şeyh Sait’ isminin verilmesini Meclis gündemine taşıdı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Zorlu, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin resmi hesabı olan X (Twitter) adlı sosyal medya platformu üzerinden, 6.12.2023 tarihinde yapılan bir paylaşım vasıtasıyla, Diyarbakır’da “Silvan yolunu Elazığ yoluna bağlayacak 12 kilometre uzunluğunda ve 50 metre genişliğindeki bulvara ‘Şeyh Sait Bulvarı’ adı verildiği” anlaşılmıştır.” dedi.
“Ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e duyduğu derin düşmanlık ve Cumhuriyet rejimine karşı başlattığı isyanla toplum hafızasında yer etmiş Şeyh Sait’in adının bir bulvara verilmesi, kamuoyunda derin üzüntü yaratmakla birlikte tepkilere neden olmuştur.” diyen Zorlu, söz konusu işlemin yasal mevzuata da aykırı olduğunu ifade etti.
31.07.2016 tarih ve 26245 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 24’üncü maddesine dikkat çeken Zorlu, maddede “Belediyeler, sınırları içinde kalan sahayı, 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre uygun sayıda mahalle veya meydan, bulvar, cadde, sokak ve küme evlerden oluşan bölgelere ayırır. Mahalle, sokak, cadde, bulvar, meydan ve benzeri yerlerin adları; Anayasa’nın temel ilkelerine, yürürlükteki mevzuata, genel ahlaka aykırı, ayrımcılığa ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte tespit edilemez. Yabancı dil kurallarına göre teşkil edilmiş kelime ve ifadeler ile çirkin, müstehcen ve gülünç adlar konulamaz. Yabancı ülke mensuplarının isimleri verilmeden önce Dışişleri Bakanlığı’nın uygun görüşü alınır.” hükmünün yer aldığına işaret etti.
Zorlu şu soruları yöneltti:
- Yukarıda adına geçen projeye Şeyh Sait Bulvarı adı ne zaman verilmiştir?
- Tarihi kayıt ve gerçekler ortadayken bu kararla ne gibi bir fayda sağlanacağı düşünülmektedir?
- Vatandaşlarımızın istek ve beklentisi doğrultusunda, söz konusu bulvarın adının değiştirilmesi için bir hukuki/ idari girişimde bulunulacak mıdır?
Bir yanıt yazın